Sadonkorjuu burger & grilliperunat (4:lle)
Sadonkorjuu burger & grilliperunat (4:lle)
Ainekset:
4 briossisämpylää
4 siivua juustoa (esim. Cheddar)
4 reilun kokoista lehtikaalin lehteä
400g karitsan jauhelihaa
Maldon suolaa myllystä
Vihannesrelissi ainekset:
500 g erilaisia sesongin vihanneksia (munakoiso, kesäkurpitsa, porkkana, varsiselleri, erilaiset sipulit yms.)
2 rkl tomaattipyrettä
muutama timjaminoksa
1 rkl sokeria
1 rkl balsamicoetikkaa
1 laakerinlehti
1 tähtianis
2 tl Colman’s sinappijauhetta
2 rkl TABASCO® Original -kastiketta
3 rkl oliiviöljyä
1-3 rkl vettä tai kasvislientä (tarvittaessa)
Maldon suolaa myllystä (oman maun mukaan)
Maldon pippuria myllystä (oman maun mukaan)
Sienimuhennos ainekset:
1 sipuli
1 valkosipulin kynsi
2rkl rypsiöljyä
200g herkkusieniä
200g shiitakesieniä
2dl kuohukermaa
1rkl Grey Poupon sinappia
Maldon suolaa myllystä
Maldon mustapippuria myllystä
Grilliperuna-ainekset:
1 kg kiinteää perunaa (esim Frex tai rosamunda)
0,5 dl rypsiöljyä
2 tl valkosipulijauhetta
2 tl paprikajauhetta
Maldon suolaa myllystä
Majoneesi ainekset:
1 kananmuna
1 tl Grey poupon sinappia
1 tl etikkaa (esim. omena- tai valkoviini)
3 tl TABASCO® original -kastiketta
Maldon suolaa myllystä
2,5 dl rypsiöljyä
Possun valmistus:
Jaa liha neljään osaan.
Kuumenna grilli erittäin kuumaksi, jos grillissä on ritilät, laita esim. valurautapannu grilliin kuumenemaan.
Mausta lihakimpaleen pinta suolalla,
paina esim. paistinlatalla tai toisella paistinpannulla pihvi kiinni pannuun, voit käyttää välissä leivinpaperia ehkäisemään pihvin tarttumista toisen pannun pohjaan.
Mausta pihvin toinen pinta suolalla ja käännä pihvi noin minuutin paiston jälkeen
lisää juusto pihvin päälle ja paista vielä toinen minuutti.
Poista lehtikaaleista kova sisus ja grillaa lehtiä noin 20 sekuntia molemmin puolin, mausta suolalla ja käytä salaattina burgerin välissä.
Relissin valmistus:
Kuori ja pilko vihannekset noin 1-2cm kokoisiksi paloiksi (ei tarvitse olla särmää palaa).
Lisää kattilaan öljyn kanssa ja kuullota muutama minuutti.
Lisää joukkoon tomaattipyre, kuullota kitkeryys pyreestä pois.
Lisää timjami, tähtianis, laakerinlehti ja sinappijauhe. Kuullota hetki.
Lisää sokeri ja balsamico, kiehauta.
Lisää tarvittaessa vettä tai kasvislientä jos relissi tuntuu kuivalta.
Mausta suolalla ja mustapippurilla.
Anna hautua n. 20-30min miedolla lämmöllä kunnes maut ovat tiivistyneet ja vihannekset ovat kypsyneet.
Viimeistele TABASCO® -kastikkeella.
Jos haluat seoksesta tasaista, aja relissi sauvasekoittimella.
Käytä burgerin välissä ketsupin sijaan.
Sienimuhennoksen valmistus:
Hienonna sipuli ja valkosipuli.
Pilko sienet.
Lisää sipulit öljyn kanssa pannulle ja kuullota hetki.
Lisää joukkoon sienet. Paista keskikovalla lämmöllä muutama minuutti kunnes sienet ovat karamellisoituneet kauniisti. Mausta tässä vaiheessa suolalla.
Lisää kerma joukkoon ja kiehauta.
Viimeistele sinapilla, suolalla ja mustapippurilla, anna hautua hiljalleen vielä 10-15min, seos hiukan sakenee ja siten toimii paremmin burgerin välissä.
Grilliperunoiden valmistus:
Sekoita kulhossa öljy ja kuivamausteet.
Pese perunat hyvin, leikkaa reiluiksi lohkoiksi.
Mausta hyvin kulhossa mausteöljyn kanssa.
Grillaa perunoihin keskikovalla lämmöllä kaunis väri, tämän jälkeen siirrä perunat grillin siten että ovat epäsuorassa lämmössä siten, ettei hiilet tai vastus ole suoraan perunoiden kohdalla.
Kypsennä n. 15min kunnes lohkot ovat kypsiä.
Viimeistele suolalla ja tarjoile majoneesin kanssa.
Majoneesin valmistus:
Lisää ainekset samassa järjestyksessä sauvasekoittimen mentävään astiaan.
Laita sauvasekoitin pohjaan ja sekoita ainekset yhteen.
Tarjoile burgerin välissä ja grilliperunoiden kanssa.
Viinisuositus:
Periquita Reserva (Portugali)
https://www.alko.fi/tuotteet/908088/Periquita-Reserva-2018/