Hasselbackan peruna-juuriselleripelti
Hasselbackan peruna-juuriselleripelti (6:lle)
Ainekset:
10 - 12 tasakokoista perunaa (kiinteä lajike)
1 iso juuriselleri
½ dl korppujauhoja
½ dl parmesaania (raastettua)
150 g voita
1 dl rypsiöljyä
3-4tl Maldon suolaa
100g valutettua mätiä (esim. kirjolohi tai lohi)
1dl hienonnettua tilliä
Maustetun smetanan ainekset:
200 g smetana
2 rkl Grey Poupon sinappia
2 tl TABASCO® Original -kastiketta
Maldon suolaa myllystä
Maldon mustapippuria myllystä
Valmistus:
Sulata voi kattilassa ja kuumenna keskikovalla lämmöllä noin 5-6min ajan välillä sekoittaen.
Kun vaahto on poistunut pinnalta, valunut alas ja alkanut karamellisoitumaan, voi on valmista.
Lisää joukkoon öljy ja siirrä seos jäähtymään. Valmistele sillä välin perunat ja selleri.
Pese perunat huolellisesti, kuori juuriselleri. Leikkaa juuriselleri noin 6-8 osaan ja pyöristä paloja perunan muotoiseksi.
Leikkaa ohutta noin 1-2mm siivua perunoihin ja sellereihin kauttaaltaan ”hasselbackan” tyyliin. Jätä pohjasta 5mm verran ”varaa” ettet leikkaa läpi.
Pyöräytä juurisellerit ja perunat voi-öljy seoksessa. Aseta uunipellille ja mausta suolalla. Paahda uunissa 180°C 20min.
Valmistele tällä välin maustettu smetana ja hienonna tilli.
Ota perunapelti pois uunista, ripottele parmesaani-korppujauho seos päälle ja aseta pelti uuniin vielä 20min ajaksi.
Viimeistele valmis vuoka maustetulla smetanalla, mädillä ja tillillä.
Vinkki – leikkaa viillot perunoihin ja sellereihin pitäen mukulaa puulusikassa. Näin saat sen pysymään paikallaan leikkamisen ajan. Kun sulatat mätiä, sulata aina yön yli jääkaapissa esim. kahvifiltterissä tai hienossa siivilässä. Ylimääräiset ”nesteet” valuvat pois.
Maustetun smetanan valmistus:
Sekoita ainekset yhteen. Mausta Maldon suolalla ja mustapippurilla.