Juustotarjotin ja jouluiset lisukkeet
Juustotarjotin ja jouluiset lisukkeet (6-8:lle)
Ainekset:
3-5 erilaista juustoa (esim. Jukolan cheddar, Herkkujuustolan Vilho ja Heidi)
Mostarda ainekset:
4 omenaa (kiinteä ja hapokas lajike)
2 dl kuivattua aprikoosia
2 dl kuivattua karpaloa
2 ½ dl valkoviiniä
2 ½ dl vettä
1 dl sokeria
1 dl Grey Poupon kokojyvä sinappia
2-3tl Maldon suolaa
2 tl TABASCO®Green -kastiketta
Näkkileipä ainekset:
1 ½ dl vehnäjauhoa + 1 dl vehnäjauhoa kaulimiseen
1 ½ dl ruisjauhoa
1 tl kuivahiivaa
1 rkl Colman’s sinappijauhetta
1 ¼ dl vettä
¼ dl rypsiöljyä
1 tl Maldon suolaa
2 tl paahdettuja fenkolinsiemeniä
Maustetut pähkinäainekset:
4 dl maustamattomia pähkinöitä (esim. manteli, saksanpähkinä, cashew, pekaanipähkinä)
3 dl sokeria
2 dl vettä
3 tl Maldon suolaa
2 rkl TABASCO® Garlic -kastiketta
1 1/2 rkl Colman’s sinappijauhetta
Valmistus:
Ota juustot hyvissä ajoin 1-2 h ennen tarjoilua huoneenlämpöön, jotta maut pääsevät oikeuksiinsa.
Vinkki – valitse erilaisia juustoja, kovia ja pehmeitä, sekä mahdollisesti lehmän-, vuohen- ja lampaanmaidosta valmistettuja.
Mostarda valmistus:
Kuori ja kuutioi omenat noin 2x2cm kokoisiksi paloiksi.
Hienonna kuivattuja aprikooseja hiukan.
Lisää omenat, aprikoosit ja karpalot kattilaan, lisää valkoviini, sokeri ja vesi. Kiehauta.
Lisää sinappi, suola sekä TABASCO® Green -kastike. Keitä seosta kasaan miedolla lämmöllä noin 35-45min ajan kunnes seos on sakeutunut. Tarkista maku.
Voit tarjoilla Mostardan lämpimänä/huoneenlämpöisenä tai kylmänä. Jos mostardaa jää yli, voit säilöä osan steriloituun ja umpioituun lasipurkkiin. Purkki säilyy avaamattomana jääkaapissa noin vuoden, avattuna 1-2 viikkoa.
Näkkileivän valmistus:
Sekoita kulhossa jauhot ja sinappijauhe.
Lisää vesi, öljy ja suola. Vaivaa taikinaa muutama minuutti, kunnes taikina on muodostunut. Älä vaivaa liikaa, ettei taikinaan pääse muodostumaan sitkoa.
Vuoraa taikina kelmuun ja anna vetäytyä kylmässä vähintään 1h (voi olla myös yön yli).
Jaa taikina kahtia, jauhota työtaso ja kaulin. Kauli taikina ohueksi levyksi, noin 3-4 mm.
Siirrä taikina leivinpaperin päälle, lisää toinen leivinpaperi päälle ja kauli vielä leivinpaperien välissä kunnes 2mm ohut.
Ota päällimmäinen leivinpaperi pois, lisää pintaan paahdettuja fenkolinsiemeniä sekä Maldon sormisuolaa.
Paista uunissa 225°C noin 10-15min uunin tehosta riippuen.
Tarjoile juustotarjottimella juustojen ja muiden lisukkeiden kanssa.
Maustettujen pähkinöiden valmistus:
Lämmitä paksupohjaisessa kattilassa keskikovalla lämmöllä sokeri ja vesi.
Lisää pähkinät joukkoon kun sokeri on täysin sulanutta. Sekoita puulusikalla pähkinöitä noin 5min kunnes neste on haihtunut pois.
Lisää sinappijauhe, TABASCO® Garlic -kastike sekä suola. Jatka sekoittamista samalla lämmöllä noin 2-3min kunnes sokeri alkaa kristallisoitumaan pähkinöiden ympärille.
Tiputa lämpöä miedommalle lämmölle ja hämmennä vielä muutama minuutti kunnes kiteytynyt sokeri vielä hiukan ”sulaa” ja muodostaa nätin kiillon pähkinöiden ympärille.
Nosta pähkinät leivinpaperilla vuorattuun astiaan jäähtymään.