Talvinen päärynä-viikunasalaatti
Talvinen päärynä-viikunasalaatti (4-6:lle)
Ainekset:
3 - 4 päärynää (esim. Conference)
1 nashipäärynä
3 - 4 viikunaa
½ dl + 1 rkl omenaviinietikkaa
2 rkl extraneitsyt oliiviöljyä
½ dl sokeria
1 dl vettä
100 g sinihomejuustoa (esim. Aura tai Peltolan Blue)
Maustetut pähkinäainekset:
4 dl maustamattomia pähkinöitä (esim. manteli, saksanpähkinä, cashew, pekaanipähkinä)
3 dl sokeria
2 dl vettä
3 tl Maldon suolaa
2 rkl TABASCO® Garlic -kastiketta
1 1/2 rkl Colman’s sinappijauhetta
Salaatin valmistus:
Leikkaa mandoliinilla (tai terävällä veitsellä) nashipäärynästä ohuita siivuja.
Lämmitä kattilassa 1dl vettä, 1/2dl sokeria, 1/2dl omenaviinietikkaa ja 1tl Maldonia, kunnes sokeri on sulanut. Lisää nashisiivujen joukkoon.
Kuori päärynät ja leikkaa lohkoiksi, poista mahdollinen siemenkota. Viipaloi viikunat.
Sekoita keskenään 1rkl omenaviinietikkaa, 2rkl oliiviöljyä ja 2tl Maldon suolaa.
Kasaa salaatti laakealle vadille. Asettele hedelmät kerroksittain, murenna sinihomejuusto ja sirottele pähkinöitä päälle, viimeistele vinegretillä ja tarjoile.
Maustettujen pähkinöiden valmistus:
Lämmitä paksupohjaisessa kattilassa keskikovalla lämmöllä sokeri ja vesi.
Lisää pähkinät joukkoon kun sokeri on täysin sulanutta. Sekoita puulusikalla pähkinöitä noin 5min kunnes neste on haihtunut pois.
Lisää sinappijauhe, TABASCO® Garlic -kastike sekä suola. Jatka sekoittamista samalla lämmöllä noin 2-3min kunnes sokeri alkaa kristallisoitumaan pähkinöiden ympärille.
Tiputa lämpöä miedommalle lämmölle ja hämmennä vielä muutama minuutti kunnes kiteytynyt sokeri vielä hiukan ”sulaa” ja muodostaa nätin kiillon pähkinöiden ympärille.
Nosta pähkinät leivinpaperilla vuorattuun astiaan jäähtymään.