Bouillabaisse
Bouillabaisse neljälle
Ainesosat:
300g lohta
200g siikaa (tai joku muu vaalea kala)
1 kg sinisimpukoita
1 purjo
2 shalottia
2-3 porkkanaa
3-4 varsisellerin vartta
2 valkosipulin kynttä
1 fenkoli
3dl valkoviiniä
1,5l kalalientä
1dl oliiviöljyä
1 purkki tomaattimurskaa
Tuoretta timjamia
Tuoretta lehtipersiljaa
1 pkt / 0,5g sahramia
2 laakerinlehteä
1/2 chili
2 sitruunaa
TABASCO® Green -kastiketta
1 tl Maldonin suolaa myllystä
1/2 tl Maldonin mustapippuria myllystä
Rouille:
1 paprika
1/2 chili
2 siivua vaaleaa leipää
1rkl vettä
1 rkl omenaviinietikkaa
2 dl oliiviöljyä
4 valkosipulin kynttä
Valmistus:
Paahda sitruunanpuolikkaat pannulla tai uunissa kunnes leikkuupinta on saanut reilusti väriä.
Paahda myös paprika rouillea varten pannulla tai uunissa (200°C / 15-20min) kunnes saanut reilusti väriä.
Kuori paprika ja poista sisus. Lisää paprika, puolikas chili, valkosipuli, kuutioitu leipä, vesi ja etikka sauvasekoittimen mentävään astiaan, sekoita huolella.
Lisää oliiviöljy ohuena nauhana kunnes seos on sopivan tahnamaista. Tarjoile bouillabaissen kanssa.
Huuhtele sinisimpukat huolellisesti, hienonna shalottisipuli.
Lisää 0,5dl oliiviöljyä kattilaan, lisää shalotti ja muutama timjaminoksa.
Kuumenna ja kuullota hetki, lisää simpukat, kuullota vielä hetki, lisää Maldonin suolaa ja pippuria myllystä.
Lisää valkoviini joukkoon ja laita kattilaan kansi päälle. Pidä kattilaa kuumalla levyllä n. 1min, siirrä kattila tämän jälkeen sivuun, pidä kansi päällä vielä muutama minuutti.
Avaa kansi ja poista puolet simpukoista kuorista, pidä puolet sellaisenaan viimeistelyä varten, säästä myös simpukoiden liemi.
Kuori ja pilko porkkana, selleri, purjo, fenkoli, hienonna chili ja valkosipuli. Pilko porkkanat pienemmiksi kuin purjo, fenkoli ja selleri, koska porkkanat kypsyvät hiukan hitaammin.
Lisää kattilan pohjalle 0,5dl oliiviöljyä ja lisää pilkotut kasvikset joukkoon, lisää laakerinlehdet ja muutama timjaminoksa sekä sahrami.
Kuulota vihanneksia hetki, lisää tämän jälkeen kalaliemi ja tomaattimurska. Anna kiehua hiljalleen n. 15min. Lisää suolaa ja mustapippuria Maldonin myllystä. Maista ja viimeistele TABASCO® Green -kastikkeella
Leikkaa kalat reiluiksi paloiksi. Lisää kalat keiton joukkoon, lisää myös simpukoiden liemi.
Ota kattila pois liedeltä ja anna vetäytyä n. 5min kunnes kala täydellisen kypsää.
Viimeistele keitto hienonnetulla lehtipersiljalla ja sinisimpukoilla. Tarjoile rouillen ja hiillostettujen sitruunanpuolikkaiden kanssa.